UPPSC (Pre.) Exam – Solved Question Paper – Sociology


Sample papers


Uttar Pradesh Public Service Commission (Pre.) Exam

Subject – Sociology




1. The Father of Sociology was born in the year –

(a) 1822 AD          (b) 1820 AD          (c) 1810 AD          (d) 1798 AD

2. Which one of the following features is not associated with community?

(a) Extensive objectives        (b) Common rules

(c) Specific purpose                             (d) Specific name

3. Who has defined marriage as “a contract for the production and maintenance of children”?

(a) Malinowski                                     (b) Westermarck

(c) Murdock                                         (d) tylor

4. Who among the following is not associated with conflict theory?

(a) Lewis A. Coser                               (b) Ralph Dahrendorf

(c) T.N. carver                                     (d) Herbert Spencer

5. Match list-I with list-II and select the correct answer by using the codes given below the lists –

List – I

(a) Directive Principles of State Policy

(b) Scheduled and Tribal areas

(c) Financial Provisions

(d) Special provision towards certain classes

List – II

1. Part X 2. Part IV

3. Part XII              4. Part XVI

Codes:

(a)           (b)           (c)           (d)

(A)          1             2             3             4

(B)          4             3             1             2

(C)          2             1             3             4

(D)          2             4             1             3

6. Which one of the following is not an economic institution?

(a) Division of labour                          (b) property

(c) Land ownership                              (d) agricultural produce

7. Who has stated that ‘status and role’ provide the ‘structural context’ of reference group behaviour?

(a) T. Parsons                                       (b) James Silverberg

(c) R. K. Merton                   (d) M. F. Nimkoff

8. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below the lists –

List –I

(a) Article 15                                       (b) Article 330

(c) Article 46                                       (d) Article 17

List –II

1. Abolition of untouchability.

2. Promotion of education and economic interest of Sc/St and other weaker sections.

3. Prohibition of discrimination on grounds of Religion, Caste, Sex or Place of birth.

4. Reservation of seats for SC and ST in the House of People.

Codes:

(a)           (b)           (c)           (d)

(A)          1             4             2             3

(B)          1             2             4             3

(C)          3             2             4             1

(D)          3             4             2             1

9. Which of the following are examples of affinal kinship?

1. Wife                                                2. Brother

3. Father-in-law                    4. Father

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:

(a) 1 and 2             (b) 1 and 3             (c) 3 and 4             (d) 1 and 4

10. Which one of the following is not an element of culture?

(a) Symbols           (b) language           (c) norms               (d) stratification

11. Who among the following has edited the ‘Oxford Dictionary of Sociology’?

(a) Gordon marshal                              (b) David lee

(c) David Rose                                     (d) Anthony Giddens

12. Given below are two statements, one labeled as Assertion (A) and the other labeled as Reason (R):

Assertion (A): No society can fully be from deviance.

Reason (R): Deviance and conformity are the ongoing processes in society.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

Codes:

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

13. Who is the author of the book entitled ‘Sociology of Everyday Life’?

(a) A. Adler                                         (b) jack Douglas

(c) Erving Goff man                            (d) Andrew Weigert

14. ‘The delinquent subculture takes its normal from the larger culture, but turns them upside down.’ Who said this in the context of deviance?

 

(a) Walter Miller                   (b) Albert Cohen

(c) Robert K. Merton                           (d) Edward shills

15. Who among the following has edited the book entitled ‘cyber society’?

(a) Steven G. Jones                              (b) Edwin lemert

(c) s. becker                                         (d) Paul Walton

16. From the view point of population of Tribes, which state is placed first?

(a) Rajasthan                                        (b) Uttar Pradesh

(c) Assam                                            (d) Madhya Pradesh

17. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists –

List – I

(a) Sanskritization

(b) Voluntary group

(c) Positivism

(d) Role Taking

List – II

1. Sanderson                         2. srinivas

3. Mead                 4. comte

Codes:

(a)           (b)           (c)           (d)

(A)          2             3             4             1

(B)          2             1             4             3

(C)          1             2             3             4

(D)          1             3             2             4

18. Which of the following are associative processes?

1. Cooperation                      2. Conflict

3. Competition                      4. Assimilation

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2             (b) 1, 2 and 3         (c) 2, 3 and 4         (d) 1 and 4

19. Which of the following is not involved in the evolution of institutions?

(a) Ideas                               (b) Group habits

(c) Personality                       (d) Structure

20. Who has introduced the idea of class conflict’ in Sociology

(a) George Simmel                               (b) Karl Marx

(c) L. A. Coser                      (d) A. R. Desai

21. Who has started, “India is a museum of races”?

(a) Raymond Firth                               (b) D. N. Majumdar

(c) Herbert Risley                 (d) C. W. Crooke

22. Where did the estate system emerge?

(a) Ancient Roman Empire   (b) Ancient Greece

(c) Medieval Europe                            (d) Medieval India

23. Which type of relationships are found in secondary groups?

(a) Formal relations                              (b) Informal relations

(c) Personal relations                           (d) Face to face relations

24. ‘Sociology is the science which attempts the interpretative understanding of social action.’ Who has given this statement?

(a) E.B. Tylor                                       (b) E. Durkheim

(c) P. Sorokin                                       (d) Max Weber

25. Which one of the following is a constituent of social structure?

(a) Age and sex                     (b) a large number of individuals

(c) Status and role set                           (d) a set of extended families

26. Who has distinguished societies on the basis of ‘status and contract’?

(a) Tonnies            (b) Durkheim         (c) maine               (d) None of the above

27. Who has given the concept of ‘structural observability’?

(a) Merton              (b) parsons             (c) nadel                (d) Sorokin

28. Who has used the concept ‘Suigneris’?

(a) Max Weber                                     (b) emile Durkheim

(c) auguste comte                  (d) v. pareto

29. Assertion (A): It is the nature of culture to change. Reason (R): Change is the law of all life.

Select the correct answer using the codes given below –

Codes:

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

30. Who has given the concept of structuration?

(a) Levi-Strauss                     (b) Saussure

(c) Parsons                                           (d) Giddens

31. Which principle guides the Five Year Plans in India?

(a) Social Welfare                 (b) Social Justice

(c) Economic prosperity       (d) Growth with justice

32. Who has used the concept of idealistic culture?

(a) Sorokin             (b) ogburn              (c) gillin (d) maclver

33. Which of the following characteristics in relation of primary groups are correct?

1. Shoulder to shoulder relationship

2. We feeling

3. Like interest

4. Common interest

Select the correct answer from the codes given below –

Codes:

(a) 1 and 2             (b) 2 and 3             (c) 1, 2 and 3         (d) 2, 3 and 4

34. Who has written the book ‘Functions of Social Conflict’?

(a) George simmel                               (b) Lewis A. coser

(c) D. P. Mukherjee                             (d) A. R. desai

35. Assertion (A): struggle is inevitable between the two classes.

Reason (R): Development is the struggle of opposites.

Select the correct answer using the codes given below –

Codes:

(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c) (A) is true, but (R) is false.

(d) (A) is false, but (R) is true.

36. Who has written the book ‘Human Society’?

(a) A. R. Radcliffe-Brown    (b) B. Malinowski

(c) Kingsley Davis                               (d) Robert Bierstadt

37. Which social institution is most affected by industrialization?

(a) Feudalism                                       (b) Monarchy

(c) Religion                                          (d) Family

38. In which year 8th Five Year Plan was started?

(a) 1992 AD          (b) 1991 AD          (c) 1990 AD          (d) 1989 AD

39. A social position which is secured through individual’s choice and competition is known as –

(a) Ascribed status                               (b) Achieved status

(c) Role taking                      (d) Status set

40. Who said that ‘self’ and ‘society’ is twin born?

(a) Margaret Mead                               (b) E. Goff man

(c) Ginsberg                                         (d) C. H. Cooley

41. Which of the following acts permit divorce in the Hindu marriage?

(a) Special marriage act, 1954

(b) Child marriage (restraint) act, 1929

(c) Hindu marriage act, 1955

(d) Hindu succession act, 1956

42. Initially reservation for the scheduled castes and scheduled tribes was made for –

(a) 10 years            (b) 20 years           (c) 30 years (d) 40 years

43. When did the president appoint backward class commission under the chairmanship of kaka kaleldar?

(a) 30th march, 1954                            (b) 29th january, 1953

(c) 15th August, 195026th (d) January, 1951

44. Untouchability (offences) act, 1955 is presently known as ‘civil Rights Protection act’ under the new name. When this new act was implemented?

(a) 1961 AD          (b) 1970 AD          (c) 1976 AD          (d) 1982 AD

45. Who among the following has distinguished pre-industrial and post-industrial societies on the basis of social solidarity?

(a) Max weber                                     (b) Karl marx

(c) Emile Durkheim                             (d) karl Mannheim

46. Under which Section of the Indian Constitution the President by a public declaration may declare tribal communities or their parts or groups as Scheduled Tribes?

(a) Section 275                                    (b) Section 244

(c) Section 46                                      (d) Section 342

47. When ‘Community Development Programme’ was formally started?

(a) 2nd October, 1951 AD     (b) 2nd October, 1952 AD

(c) 2nd October, 1954 AD     (d) 2nd October, 1955 AD

48. In which year ‘Integrated Tribal Development Project’ was launched?

(a) In 1975 AD                                    (b) In 1980 AD

(c) In 1983 AD                                    (d) In 1987 AD

49. Who has given the ‘Tribe-Caste’ ‘Continuum model’ to explain the process of tribal assimilation?

(a) M. N. Srinivas                 (b) Surjit Sinha

(c) S. C. Dube                                      (d) D. N. Majumdar

50. Which one of the following Articles of the Constitutional provisions regarding the Scheduled Castes and Tribes?

(a) Article 342                                     (b) Article 244

(c) Article 332                                     (d) Article 343

51. Who has related the degree of integration of a group with the rate of suicide in a society?

(a) Lowell J. Carr                  (b) Cyril Burt

(c) R. K. Merton                   (d) Emile Durkheim

52. A change in social position that does not alter a person’s status is called –

(a) Horizontal mobility                        (b) Vertical mobility

(c) Structural mobility                          (d) Social immobility

53. Who has propounded the concept of Anomie?

(a) Karl marx                                       (b) R. K. Merton

(c) Emile Durkheim                             (d) Max weber

54. According to Merton, psychotics, pariahs, out castes, vagrants, vagabonds, tramps, chronic drunkards and drug addicts are –

(a) Conformists                     (b) Innovators

(c) Ritualists                                         (d) Retreatists

55. Who has maintained that fundamental source of social disorganization is Anomie?

(a) R. K. Merton                   (b) Talcott Parsons

(c) H. M. Johnson                 (d) Emile Durkheim

56. Which one of the following is not the salient feature of social disorganization?

(a) It is conflict between old and new order

(b) It is the outcome of transfer of functions from one group to the other

(c) It is resultant of change in social structure

(d) It is the outcome of a rigid politically system

57. Who was propounded the concept of ‘Delinquency Threshold’?

(a) Lowell J. Carr                  (b) Helen Witmer

(c) Cyril Burt                                       (d) Sophia M. Robinson

58. “Rarely is a woman wicked, but when she is, she surpasses the man.” Who has given this statement?

(a) Cesare Lombroso                           (b) William Ferrero

(c) Otto Pollok                                     (d) Walter C. Reckless

59. Who has propounded the labelling theory of deviance?

(a) E. H. Sutherland                             (b) Howard S. Becker

(c) David Matza                    (d) Marshall B. Clinard

60. Who was the first chairman of the ‘Backward Classes Commission’ in India?

(a) B. P. Mandal                    (b) Kaka kalelkar

(c) B. R. Ambedkar                             (d) M. K. Gandhi

61. Who said that advance from homogeneity to heterogeneity is the universal law of progress?

62. Who said that society is the system in equilibrium?

(a) Max Weber                                     (b) C. H. Cooley

(c) P. A. Sorokin                   (d) V. Pareto

63. Who wrote the book “The science of Culture”?

(a) B. Malinowski                 (b) Tylor

(c) P. A. Sorokin                   (d) L. A. White

64. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists –

List –I

(a) Karl Marx                                       (b) Herbert Spencer

(c) Emile Durkheim                             (d) Vilfredo Pareto

List-II

1. 1818 AD—1883 AD

2. 1820 AD—1903 AD

3. 1858 AD—1917 AD

4. 1848 AD—1923 AD

5. 1864 AD—1920 AD

Codes:

(a)           (b)           (c)           (d)

(A)          1             2             3             4

(B)          4             3             2             1

(C)          3             1             4             2

(D)          5             4             1             3

65. Who among the following is associated with “Diffusional Theory of Development”?

(a) Auguste Comte                               (b) Talcott Parsons

(c) McCkleland                     (d) Daniel Lerner

66. Who has given Racial Theory of Caste?

(a) Nesfield                                          (b) Hobart

(c) Herbert Risley                 (d) G. S. Ghurye

67. An untouchable getting converted to Christianity is an example of –

(a) Political mobility                            (b) Social mobility

(c) Horizontal mobility                        (d) Vertical mobility

68. Who has written the book ‘Caste in Indian Politics’?

(a) Andre Beteille                 (b) T. B. Bottomore

(c) Rajni Kothari                   (d) Yogesh Atal

69. The development of the ecological approach to urban analysis is attributed to –

(a) Frankfurt School                            (b) Vienna School

(c) Manchester School                         (d) Chicago School

70. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists –

List – I

(Thinkers)

(a) Weber                                             (b) Parsons

(c) Dahrendorf                                     (d) Durkheim

List – II

(Concepts)

1. Social fact                                        2. Class conflict

3. Social action                                    4. Social system

5. Logical action

Codes:

(a)           (b)           (c)           (d)

(A)          1             2             3             4

(B)          2             4             1             3

(C)          3             4             2             1

(D)          4             2             5             3

71. In which Article of the Constitution of India the term ‘Backward Class’ has been used?

(A) 15 (4)              (b) 16 (4)               (c) 17 (4)               (d) 23 (4)

72. Which one of the following Articles of Indian Constitution talks about grants-in-aid for the welfare of Scheduled Tribes?

(a) 275                   (b) 244(A)             (c) 334                   (d) 164 (1)

73. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—

List – I

(Writers)

(a) Sorokin                                           (b) Pareto

(c) Spencer                                          (d) Ogburn

List—II

(Concepts)

1. Circulation of Elites

2. Cyclic Theory of Social Change

3. Evolutionary Theory of Social Change

4. Cultural lag

Codes:

(a)           (b)           (c)           (d)

(A)          2             4             3             1

(B)          1             3             2             4

(C)          2             1             3             4

(D)          2             3             4             1

74. In which book Charles, Cooley presented the Theory of social control?

(a) Human Nature and Social Order

(b) Sociology

(c) Cultural Sociology

(d) The Social Order

75. Who gave the concept of ‘Consciousness of Kind’?

(a) L. F. Ward                                      (b) C. H. Cooley

(c) F. H. Giddings                 (d) F. Toennies

76. Expulsion of person from his caste for intercaste marriage is an example of –

(a) Positive control                               (b) Negative control

(c) Indirect control                               (d) Formal control

77. The main aspects of human development are—

1. Life expectancy

2. Literacy percentage

3. Standard of living

4. Technological advancement

5. Natural resources

Select the correct answer from the codes given below –

(a) 1 and 2             (b) 3 and 4             (c) 1, 2 and 3         (d) 3, 4 and 5

78. Which one of the following is an example of sanskritization?

(a) Brahma form of marriage among the Namboodiries

(b) Sapta-padi among the Kshatriyas

(c) Sapta-padi among peasant caste of Karnataka

(d) Monogamy among the present Nayars

79. Phenomenology is a philosophical method of inquiry developed by –

(a) Alfred Schutz                  (b) Edmund Husserl

(c) William James                 (d) George Herbert Mead

80. Which one of the following is the basic concern of Article 17 of the Indian Constitution?

(a) The abolition of untouchability

(b) Representation of Backward Classes

(c) Reservation of posts in services for the Scheduled Castes

(d) Political representation to Scheduled Castes

81. Which is the main basis of reference group behaviour?

(a) Deprivation                                    (b) comparison

(c) Relative deprivation                       (d) deviation

82. By casteism we mean –

(a) Bias in favour of one’s own caste

(b) Bias against every caste

(c) Bias in favour of not only one’s own caste, but also against other castes

(d) Bias in favour of a few castes

83. Which one of the following religions is not theocentric?

(a) Judaism            (b) Christianity       (c) islam (d) Hinduism

84. Talcott parsons views society as a system which has four functional prerequisites. Those are –

(a) Economy, polity, ideology and kinship

(b) Food, sex, security and hygiene

(c) Adaptation, goal attainment, integration and pattern maintenance

(d) Education, socialization, social control and religion

85. Two statements, are given here. One is called Assertion (A)  and other is called Reason (R) –

Assertion (A) : A

Economy is managed by the state.

Reason (R): The state has right to control economy.

Select the correct answer from the codes given below –

Codes:

(a)     Bothe (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b)    Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c)     (A) is true, but (R) is false.

(d)    (A) is false, but (R) is true.

86. Which one of the following is an example of horizontal mobility?

(a) A school teacher becoming head master

(b) Son getting higher education than father

(c) Transfer of a district magistrate to another district

(d) A P.C.S. officer getting nominated as I.A.S.

87. Who has given the functional theory of social stratification?

(a) Max Weber                                     (b) luis Dumont

(c) Kingsley davis                 (d) All the above

88. Who has given three main paths—historical, empirical and analytical—for delineation the subject matter of sociology?

(a) P. A. Sorokin                   (b) Auguste comte

(c) Howard Becker                              (d) Alex inkeles

89. In 1937 AD congress party formed a ‘National Planning Committee’. Who was made chairman of that committee?

(a) S. C. Bose                                       (b) Jawahar Lal Nehru

(c) C. Raj Gopalachari                         (d) Kamraj nadar

90. Who has classified Indian society as example of Asiatic society in his classification of societies?

(a) Durkheim                                       (b) Dumont

(c) Max weber                                     (d) Marx

91. Who has written the book ‘Homohierarchicus’?

(a) P. F. Pocock                    (b) Luis Dumont

(c) Raymond firth                 (d) K. Davis

92. Who has considered class, status and pwer as the main based of social stratification?

(a) Karl Marx                                       (b) V. Pareto

(c) Max Weber                                     (d) Kingsley Davis

93. Which has been the traditional basis of social stratification of Indian society?

(a) Property                                          (b) caste

(c) class                                (d) None of the above

94. Who has given the concept of ‘structural sources of instability’ in the role-set?

(a) Ralph Linton                   (b) Max Weber

(c) R. K. Merton                   (d) S. F. Nadel

95. Who has written the book ‘The Achieving Society’?

(a) A. D. Ross                                      (b) A. E. Ross

(c) Gunnar Myrdal                               (d) McClelland

96. Which one of the following is an example of social differentiation and not of social stratification?

(a) Class                                (b) Sex

(c) Caste                                              (d) Power

97. Who has stated that mobility in the caste system is possible through the processes of sanskritization and westernization?

(a) D. N. Majumdar                             (b) N. K. Bose

(c) Andre Beteille                 (d) M. N. Srinivas

98. Who viewed that one must define class position not only from a particular mode of production, but also from the social formations of which they are part?

(a) T. B. Bottomore                              (b) Luis Althusser

(c) Jairus Banaji                    (d) A. V. Chaynov

99. Who has coined the concept of ‘status sequence’?

(a) R. K. Merton                   (b) S. F. Nadel

(c) Talcott Parsons                               (d) Ralph Linton

100. Which of the following characteristic(s) is/ are correct in respect to caste?

1. Based on birth                  2. Membership aschribed

3. Mobility is vertical                           4. Occupation is not hereditary

Select the correct answer from the codes given below –

Codes:

(a) 1 and 2             (b) 3 and 4             (c) 1, 2 and 3         (d) 2, 3 and 4

101. Which of the following is /are the prashast vivah (valid marriage) as per Hindu Dharmashashtra?

1. Brahma              2. Arsha 3. Gandharva         4. Aasur

Select the correct answer from the codes given below –

Codes:

(a) 1 and 2             (b) 3 and 4             (c) 1, 2 and 3         (d) 2, 3 and 4

102. Who has given slavery, estates, castes and social classes as four forms of social stratification?

(a) Parsons             (b) Johnson            (c) Smelser             (d) bottomore

103. Which one of the following sociologists had classified the sources of social change as ‘exogenous’ and endogenous’?

(a) Kingsley Davis                               (b) W. F. Ogburn

(c) r. M. Maclver                   (d) Talcott Parsons

104. Who has classified roles into two categories –‘Back Stage Role’ and ‘Front Stage Role’?

(a) Schutz              (b) Garfinkel          (c) Goffman          (d) Berger

105. Among the following who considered social stratification as a functional need of society?

(a) Weber and Dahrendorf    (b) Bendix and Lipset

(c) Marx and Tumin                             (d) Davis and Moore

106. Two statements are given here. One is called ‘Assertion’ (A) and the other ‘Reason’ (R).

Assertion (A): Role performance is essential for survival of a status.

Reason (R): Role and status are interrelated.

Select the correct answer from the codes given below –

Codes:

(a)     Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b)    Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(c)     (A) is true, but (R) is false.

(d)    (A) is false, but (R) is true.

107. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Role making –Turner       (b) Role taking –Mead

(c) Role-set –Merton                            (d) Role distance –Sorokin

108. Choose th correct group of terms which are related to the basic system of social stratification –

(a) Caste, Class, Varna, Group             (b) Slavery, Estate, Caste, Class

(c) Serfdom, Burgeoise, Capitalist, Labour

(d) Slavery, Haves, Havenots, Caste

109. “Looking at the cultures of the world, one finds that no society is classless, that is unstratified.” Identify the author of this statement –

(a) Kingsley Davis                               (b) P. A. Sorokin

(c) M. N. Srinivas                 (d) Talcott Parsons

110. Who is the author of the book ‘Social Mobility in the Caste system in India’?

(a) A. D. Ross                                      (b) James Silverberg

(c) Raymond firth                 (d) G. S. Ghurye

111. As per Hindu Dharma Shastra the forms of marriage are –

(a) Tow   (b) Four (c) Eight (d) Sixteen

112. Which one of the following is a tertiary kin?

(a) Grandfather                                    (b) Father’s brother

(c) Mother’s brother                             (d) Father-in-law’s brother

113. What will be the nomenclature of the family if in a patrilineal family a man lives with his wife, children, mother-in-law and sister-in-law?

(a) Joint family                                    (b) Nuclear family

(c) Extended family                             (d) Polygynous family

114. Given here are tow statements, one is called ‘Assertion’ (A) and the other ‘Reason’ (R).

Assertion (A): Monogamy is the most common form of marriage in the contemporary society.

Reason (R): Status of women enhances through monogamy.

Select the correct answer from the codes given below –

Codes:

(a)     Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(b)    Both (A) and (R) are true, explanation of (A).

(c)     (A) is true, but (R) is false.

(d)    (A) is false, but (R) is true.

115. Kinship relations consist of mainly two types –

(a) Marital and neighbourhood relations

(b) Marital and community relations

(c) Affinal and consanguinal relations

(d) Consanguinal and community relations

116. Who wrote the book ‘Freedom, Power and Democratic Planning’?

(a) A. D. Ross                                      (b) Karl Mannheim

(c) K. Davis                                         (d) Bottomore

117. Communistic Social Planning comes under –

(a) Democratic planning       (b) Totalitarian planning

(c) Capitalistic planning        (d) None of the above

118. Who is the author of the book ‘Joint Family in Urban Setting’?

(a) Westermarck                   (b) A. D. Ross

(c) Majumdar                                       (d) T. N. Madan

119. Which of the following statements in respect of marriage are correct?

1. Marriage is an institution.  2. Marriage is an association.

3. Marriage may be a contract.             4. Marriage may be a group.

Select the correct answer from the codes given below –

Codes:

(a) 1 and 2             (b) 2 and 3             (c) 2 and 4             (d) 1 and 3

120. Which one of the following is not a characteristic of an institution?

(a) Voluntary membership    (b) Well defined objectives

(c) Greater stability                              (d) an abstract system

Answer these Questions:-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
D C C D D D C D B D
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
B B B B D D B D C B
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
C C A D C D C * B D
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
A A D B A C D A B C
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
C A B C C D B A C D
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
D A C D D B B B B B
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
D D D A D D D C D C
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
B A C A C B A A B A
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
C A D C B C C D C D
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
B C B C D D D A A A
101 102 103 104 105 106 107 108 109 110
A D B D D A D B C B
111 112 113 114 115 116 117 118 119 120
C A C B C A D B D B


 



Leave a Reply

Your email address will not be published.

Disclaimer: we provide job information based on information from different job website.although we take extreme care for accuracy of the information provided, but you must check the authenticity of the website before applying for the job. We are not responsible for your operation , once you leave our website and apply thereafter. Please recheck the genuineness of the job website from your end. Exams|Exam Pattern | Contact us| Privacy Policy