Sample Paper English Air Force – Enter Technical Group ‘X’ Examination –


Sample papers


SAMPLE PAPER AIR FORCE – ENTER TECHNICAL GROUP ‘X’ EXAMINATION

SUBJECT – ENGLISH




 

Directions (1-4): Read the following passage carefully and answer the questions given below it in the context of the passage.

The Kullu Dussehra of Himachal has not only maintained its identity, it is still going strong. The Dussehra celebrations in Kullu begin when they conclude in other parts of the country. Another difference is the absence of burning of effigies of Ravana, Kumbhkaran and Meghnath. Dussehra in Kullu begins on ‘Vijay Dashmi’ and continues for seven days, its history dates back to the 17th century when local King Jagat Singh installed an idol of Raghunath on his throne as a mark of penance. After this, god Raghunath was declared as the rulling deity of the Valley. On the first day, Lord Raghunath’s idol, saddled on a chariot and attended by village gods mounted in palanquins, is pulled from its fixed place in Dhalpur ground to another spot by big ropes, Locals regard the pulling of ropes scared and turn out in big numbers.

1. King Jagat Singh installed an idol of Raghunath on his throne to symbolize-

(a) A self punishment for his guilt    (b) The respect for God

(c) Man has no existence before God            (d) the better governance

2. Kullu Dussehra starts-

(a) Along with main country wide festival

(b) On the day when Dussehra in other part of the country comes to an end

(c) On the next day of Kalasthapana in the whole country

(d) None of the above

3. Kullu Dussehra lasts for-

(a) Two days                                       (b) 5 days

(c) 7 days                                            (d) 10 days

4. Which of the following is not true about the festival?

(a) We worship Lord Raghunath in it

(b) The festival starts from Dhalpur ground

(c) The ropes attached to the palanquin is pulled by local villages

(d) The chariot is pulled for occupational activity

5. Change the Voice-

They let us go

(a) Let us go                                       (b) We had been let go

(c) We were let go                              (d) We were to let for go

6. Change the Narration-

He said, “Good-bye my friend.”

(a) He exclaimed goodbye at his friend

(b) He wished his friend good-bye

(c) He told goodbye to his friend

(d) He bade good bye to his friend

7. Synonym of ‘Convenience’ is-

(a) Alliance                                         (b) Comfort

(c) Mercy                                            (d) Chaste

8. Antonym of ‘Adhere’ is-

(a) Severe                                           (b) Misfit

(c) Novice                                           (d) Amplify

9. Spot the Mis-spelt word-

(A) Manoeuvring                                (b) Immature

(c) Stubborn                                        (d) Renounce

10. Past form of ‘Cast’ is …………

11. Adjective of ‘Gas’ is …………

12. Plural of ‘Fox’ is ……………

13. Feminine of ‘Hunter’ is ………

14. Give one word for the following.

A place where water is collected and stored

15. ‘To make a mountain of a mole hill’ means-

(a) To give great importance to triffles

(b) To face reprimand

(c) To keep conversation going

(d) To reveal secret information

Direction (16-20): Fill in he blanks with the words given below-

16. What kind of ………. Artist he is?

(a) A                                                    (b) an

(c) The                                                (d) No Article

17. ………..he a prince!

(a) Was                                               (b) Were

(c) Has                                                (d) Had

18. He is as talkative as a/an ………..

(a) Angel                                             (b) lark

(c) Peacock                                         (d) magpie

19. A place where orphans are housed is called …………

(a) Orphanage                                                 (b) crèche

(c) Dormitory                                                 (d) asylum

20. What does it mean if you dream ………. Mountains?

(a) For                                                             (b) upon

(c) Around                                          (d) about

 

ANSWER THESE QUESTIONS:-

1 2 3 4 5 6 7 8
A B C D C D B A
9 15 16 17 18 19 20
B A B B D A D




Leave a Reply

Your email address will not be published.

Disclaimer: we provide job information based on information from different job website.although we take extreme care for accuracy of the information provided, but you must check the authenticity of the website before applying for the job. We are not responsible for your operation , once you leave our website and apply thereafter. Please recheck the genuineness of the job website from your end. Exams|Exam Pattern | Contact us| Privacy Policy