IBPS Clerk Exam Model Question Paper 2


Sample papers


SAMPLE PAPER

BANK PROBATIONARY OFFICER (BANK PO)




 

GENERAL KNOWLEDGE

 

1. Which country will introduce entrepreneur visa to encourage foreign nationals from India and elsewhere to catalyze the country’s economic recovery?

(a) US                                                         (b) Britain

(c) France                                                (d) Denmark

(e) None of these

2. Name the state whose chief minister has said that the Armed Forces Special Powers Act can be withdrawn from some areas with a rider that the Army can step in again if the situation so warrants.

(a) Jammu and Kashmir                   (b) Manipur

(c) Assam                                                (d) Mizoram

(e) None of these

3. Who among the following has won the Durand Cup held in New Delhi recently?

(a) JCT                                                      (b) Chirag United

(c) East Bengal                                      (d) Mohun Bagan

(e) None of these

4. Name the Spanish world champion who won the Valencia Grand Prix in the final round of the world championship.

(a) Jorge Lorenzo                               (b) Malcolm Campbell

(c) Enzo Ferrari                                  (d) Louis Chiron

(e) None of these

5. Which of the following is not correctly matched?

(a) Swiss Indoors – Roger Federer

(b) ATP Valencia Open – David Ferrer

(c) WTA tournament of Champion – Ana Ivanovic

(d) Questnet Open ITF Women’s – Nicha Lertpitak

(e) US Open 2010 – Roger Federer

6. Who is the author of the book World of All Human Rights?

(a) Harish Salve                                  (b) Santosh Hegde

(c) Arundhati Roy                             (d) Soli J Sorabjee

(e) None of these

7. Name the Ethiopian legend who announced his retirement after dropping out of the New york City Marathon with a knee injury.

(a) Haile Gebreslassie                        (b) Duncan Kibet

(c) James Kwambai                            (d) Patrick Makau

(e) None of these

8. Name the deputy governor of RBI who retired recently after spending nearly 38 years there in various capacities during which she has had a stint in virtually every area of central banking.

(a) Mohan Rakesh                              (b) Subir Gokarn

(c) Usha Thorat                                  (d) Shyamala Gopinath

(e) None of these

9. Name the person who has been honoured with the prestigious 2010 Intel Environment Award for his efforts to solve global safe drinking water and sanitation crises.

(a) Subir Bhomick                              (b) Rajesh Shah

(c) Sundarlal Bahuguna                      (d) Chandi Prasad

(e) None of these

10. The three-day India Economic Summit, organized by the Geneva-based World Economic Forum (WEF), November 14-17 was held in

(a) New Delhi                                                 (b) Geneva

(c) Washington                                             (d) Brussels

(e) None of these

11. Name Myanmar’s celebrated pro-democracy leader and a political prisoner of global stature who was set free from house arrest in Yangon.

(a) Ne Win                                                    (b) San Yu

(c) Maung Maung                                     (d) Than Shwe

(e) None of these

12. The 10th Russia-India-China (RIC) meeting was held in

(a) Guilin (China)                                     (b) Beijing (China)

(c) Bangalore (India)                             (d) Wuhan (China)

(e) None of these

13. Which of the following has been removed from the United Nations list of unresolved disputes, in a setback to Pakistan which has been asking the world body to intervene on the issue?

(a) Siachin                                                  (b) Sir Creek

(c) Baglihar dam                                     (d) Jammu and Kashmir

(e) None of these

14. Which of the following has not been conferred Maharatna status by the Central government?

(a) ONGC                                                    (b) IOC

(c) NTPC                                                    (d) SAIL

(e) Railways

15. Who has been re-appointed as the prime minister of France?

(a) Dominique de Villepin                 (b) Jean-Perre Raffarin

(c) Francois Fillon                                (d) Lionel Jospin

(e) None of these

16. Who among the following became the first enlisted Sikh soldier in the US Army in more than two decades to complete basis training after getting a rare religious exemption for his turban and beard because the military requires his language skills?

(a) Kamaljeet Singh Kalsi                  (b) Tejdeep Singh Rattan

(c) Bob Singh Dhillon                         (d) Simran Preet Singh Lamba

(e) None of these

17. Ending weeks of opposition to a European Union bailout, heavily-indebted –has agreed finally with the EU and the International Monetary Fund (IMF) on a multi-billion euro rescue package to avert bankruptcy. It will be the first country to receive financial support from the euro 750-billion (nearly trillion dollars) financial safety net, spread by the EU and the IMF six months ago, to help euro zone nations facing liquidity crisis.

(a) Ireland                                           (b) Spain

(c) Argentina                                      (d) Denmark

(e) None of these

18. Sonal Mansingh is associated with

(a) Painting                                         (b) Theatre

(c) Dance                                             (d) Sports

(e) None of these

19. Who has won the Indian Open golf title recently?

(a) Baek Seuk-Hyun                           (b) Rikard Karlberg

(c) Manar Jaini                                   (d) Shiv Kapur

(e) None of these

20. Serbia has won the Davis Cup title by defeating

(a) France                                           (b) US

(c) Switzerland                                 (d) Sweden

(e) None of these

21. Who has been crewned Miss Earth Talent 2010 after beating 17 other contestants at a talent competition in Ho Chi Minh City in Vietnam?

(a) Jennifer Pazmino                     (b) Watsaporn Wattanakoon

(c) Yeidy Bosquez                          (d) Nicole Faria

(e) None of these

22. Who won the 21st Lal Bahadur Shastri hockey tournament?

(a) ONGC                                           (b) Indian Oil

(c) Air India                                    (d) Indian Railways

(e) None of these

23. Which country has recently won the ICC Inter Continental Cup in Dubai?

(a) Kenya                                          (b) Scotland

(c) Afghanistan                              (d) China

(e) None of these

24. World leaders from 193 countries signed a new global climate regime on Dec 11 called

(a) Cancun Agreement               (b) Kyoto Agreement

(c) Copenhagen Agreement    (d) London Agreement

(e) None of these

25. Mobile banking is set to get a boost form IMPS, which stands for

(a) Inter-Bank Mobile Payment Service

(b) Inter-Bank Money Payment Service

(c) Inter-Bank Money Payment System

(d) Inter-Bank Money Payment System

(e) None of these

26. With the aim of giving a fillip to development schemes in tribal and backward regions, mostly affected by Naxal violence, the Cabinet Committee on Economic affairs (CCEA) has approved the commencement of an Integrated Action Plan (IAP) in

(a) 20 districts                          (b) 40 districts

(c) 60 districts                                    (d) 100 districts

(e) None of these

27. Name of the animal rights crusader who was presented the shining World Compassion Award along with a cheque for 20,000 dollars from Supreme Master Ching Hai International Association.

(a) Vandana Shiva                              (b) Sunita Narain

(c) Maneka Gandhi                             (d) Sunder Lal Bahuguna

(e) None of these

28. Name the founder of the whistleblower website Wikileaks.

(a) Julin Assange                                (b) Navi Pillay

(c) Phillip Adams                               (d) BenLaurie

(e) None of these

29. Name the country’s only government award for an environmental film.

(a) Vasudha Award                             (b) Vasundhara Award

(c) Vaishali Award                             (d) Vriksha Mistra Award

(e) None of these

30. The controversial UDRS system used in cricket is

(a) Universal Decision Review System

(b) Unified Decision Review System

(c) Umpire Decision Review System

(d) Unmanned Decision Review System

(e) None of these

31. Which of the following is anti-corruption watchdog?

(a) WTO                                               (b) Transparency International

(c) UN Security Council              (d) Wikileaks

(e) None of these

32. Who among the following has been appointed as the new director of the Central Bureau of investigation watchdog?

(a) Ashwani Kumar                       (b) Amar Pratap Singh

(c) DP Kohli                                     (d) VS Tiwari

(e) None of these

33. Who is the author of the book Yes, We Can!?

(a) M Karunanidhi                      (b) Dr Ramadoss

(c) Vaiko                                        (d) MK Azhagiri

(e) None of these

34. Who is the author of the book A Rainbow in the Night?

(a) Jim Corbett                         (b) George Orwell

(c) Riduard Lo[;omg             (d) Dominique Lapierre

(e) None of these

35. Which country will host the FIFA World Cup in 2018?

(a) England                                         (b) Spain

(c) Portugal                                         (d) Belgium

(e) None of these

36. Name the film which is an Indo-Bangladesh joint production and has bagged the coveted Golden Peacock Award for the Best Film at the 41st International Film Festival of India (IFFI) 2010.

(a) Moner Manush                              (b) Bilet Pherat

(c) Andhare Lao                                 (d) Neel Akasher Neechey

(e) None of these

37. Beighton Cup is associated with

(a) Football                                         (b) Cricket

(c) Badminton                                    (d) Hockey

(e) None of these

38. Name the tiny the energy-rich gulf Arab country that has been picked to host the FIFA 2022 World Cup.

(a) UAE                                              (b) Oman

(c) Saudi Arabia                                 (d) Qatar

(e) None of these

39. World Disabled Day is observed on

(a) 1 December                                   (b) 2 December

(c) 3 December                                   (d) 4 December

(e) None of these

40. Name the concept introduced by the       UPA govt through an Act in 2008 for imparting speedy justice to rural population.

(a) Gram Nyayalayas                         (b) Gram Panchayat

(c) Gram Nyaya Sabha                       (d) Gram Sabha

(e) None of these

41. Name the son of the late Andhra chief minister YS Rajasekhara Reddy who resigned form the Kadapa Lok Sabha constituency and Congress recently.

(a) K Rossiah                                      (b) YS Jaganmohan

(c) Kiran Reddy                                  (d) Gopal Rao

(e) None of these

42. What is Wikileaks?

(a) A spy agency                                 (b) A terrorist organization

(c) A whistle-blowing website           (d) A hackers, group

(e) None of these

43. Which of the following is not correctly matched?

(a) IDBI Bank – RBI                           (b) ULIP—SEBI

(c) Pension – PFRDA                         (d) Insurance—IRDA

(e) Mutual Fund – PFRDA

44. Which of the following is not an instrument of capital market?

(a) Share                                             (b) Bond

(c) Debenture                                      (d) Repo

(e) All the above

45. Lemuam rimmer David R            udisha and Croatian high jump star Blanka Vlasic were named male and female athletes of the year respectively by the

(a) IAAF                                             (b) World Athletic Organisation

(c) European Athletic Organisation   (d) World Athletic Federation

(e) None of these

46. Which of the following is the last book of VS Naipaul?

(a) A House for Mr Biswas                (b) The Masque of Africa

(c) India: A Wounded Civilization    (d) India: A Million Mutinies Now

(e) None of these

47. Who among the following is not an economist?

(a) Bhagwati Prasad                           (b) Suresh Tendulkar

(c) Kaushik Basu                                (d) Vandana Shiva

(e) All the above

48. Name the chief minister of Andhra Pradesh who resigned recently.

(a) YS Jaganmohan                            (b) YV Reddy

(c) Janardhan Reddy                           (d) K Rosaiah

(e) None of these

49. Nallari Kiran Kumar Reddy has been appointed as the Chief Minister of

(a) Karnataka                                      (b) Andhra Pradesh

(c) Kerala                                            (d) Tamil Nadu

(e) None of these

50. Who has been conferred Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2010?

(a) Luiz Inacio Lula da Silva             (b) Aung San Suu Kyi

(c) Nelson Mandela                            (d) Bingu Wa Mutharika

(e) None of these

 

ENGLISH

 

Directions (Q. 51-64): Read the passage carefully and answer the questions given below it.

July 15, 2010 turned out to be a historic day, as the Indian Rupee got the much-awaited symbol, just like other leading currencies of the world, viz Dollar, Euro, Pound Sterling and the Yen. The new symbol Rs. is an amalgamation of Devanagari “Ra” and the Roman “R” without the stem. Till now, the Rupee was written in various abbreviated forms in different languages.

The new symbol designed by IIT Bombay postgraduate Shri D Udaya Kumar was approved by the Union Cabinet on July 15. “It’s a big statement on the Indian currency… The symbol would lend a distinctive character and identity to the currency and further highlight the strength and global face of the Indian economy,” said Information and Broadcasting Minister Smt Ambika Soni, while briefing the media on the Cabinet decision.

The new symbol will not be printed or embossed on currency notes or coins, but it would be included in the “Unicode Standard” to ensure that it is easily displayed and printed in the electronic and print media. The encoding of the rupee symbol in the Indian Standards is estimated to take about six months while encoding in the Unicode and ISO/IEC 10646 will take about 18 months to two years. It will also be incorporated in software packages and keyboards for use in India.

On March 5, 2009 the Government announced a contest to create a symbol for the Rupee, inviting entries for the symbol, which would reflect and capture the Indian ethos and culture. Over 3000 entries were received, which were evaluated by a jury headed by the Deputy Governor, RBI, which also included experts from three reputed art and design institutes. The Jury selected five entries and also gave its evaluation of these five entries to the Government to take a final decision.

Shri Udaya Kumar’s entry was the ‘Best of Five”. He will get an award of Rs. 2.5 lakh and more than that an incredible fame, as the designer of the Rupee symbol. “My design is a perfect blend of Indian and Roman letters – capital ‘R’ and Devanagri ‘Ra’ which represents rupaiah, to appeal to international and Indian audiences… It is based on the tricolour, with two lines at the top and white space in between,” a visibly-happy Kumar said.

The genesis of the word ‘rupee’ is in the Sanskrit word ‘raupya’ which means silver. Indian Rupee is variously called ‘rupaya’ in Hindi, ‘rupiya’ in Gujarati, ‘roopayi’ in Telugu and Kannada, ‘rubai’ in Tamil and ‘rupyakam’ in Sanskrit. However in Eastern India it is called ‘Taka/Toka’ in Bengali and Assamese and ‘Tanka’ in Oriya.

India stands among the earliest to issue coin, and as a result it has seen a wide range of monetary units throughout its history. There is some historical evidence to show that coins may have been introduced the first time some time between 2500 and 1750 BC.

51. Who is the Union Information and Broadcasting Minister?

(a) Smt Sushma Swaraj                      (b) Smt Meera Kumar

(c) Smt Pratibha Devisingh Patil       (d) Smt Ambika Soni

(e) None of these

52. What is the importance of 15 July in the history of Indian rupee?

(a) The new Rupee symbol replaced the old.

(b) The international community approved the Rupee symbol.

(c) The Cabinet approved the much-awaited Rupee symbol.

(d) Both (1) and (3).

(e) None of these

53. Which of the following countries has a currency symbol?

(a) China                                             (b) France

(c) Singapore                                      (d) Germany

(e) Not mentioned in the passage

54. Who has designed the newly approved Rupee symbol?

(a) A teacher posted at IIT Bombay   (b) Mr Uday Kumar of Maharashtra

(c) Mr D Uday Kumar, a postgraduate

(d) Information and Broadcasting Minister

(e) None of these

55. The new design ‘Rs.’ finds its origin in

(a) Devanagari                                    (b) Roman

(c) Devanagari and Sanskrit               (d) Devanagari and Roman

(e) None of these

56. What is the importance of the new Rupee symbol?

(a) It highlights the strength of the Indian economy.

(b) Now Indian rupee gets value like Dollar, Pound, Euro Yen.

(c) Now most of the foreign countries will maintain their foreign exchange reserves in Rupee.

(d) Now it will be a fully convertible currency.

(e) None of these

57. Where is the genesis of the term ‘rupee’?

(a) It has been derived from Sanskrit word ‘Raupya’.

(b) It finds its origin in the term ‘Rupaya’ of Hindi.

(c) ‘Rupiyo’ in Gujarati

(d) ‘Roopayi’ in Tamil and Kannada

(e) None of these

58. What does ‘Raupya’ mean in Sanskrit?

(a) Gold                                              (b) Diamond

(c) Silver                                             (d) Bronze

(e) None of these

59. What is Rupee called in Oriya?

(a) Taka                                              (b) Toka

(c) Rupyakam                                     (d) Tanka

(e) None of these

60. When was the first coin introduced?

(a) Between 250 and 750 BC             (b) Between 2500 and 1750 AD

(c) Between 250 and 759 AD             (d) Between 2500 and 1750 BC

(e) None of these

61. When was the process to develop a new rupee symbol initiated?

(a) 15 July 2010                                  (b) 5 June 2009

(c) 5 March 2009                                (d) 31 January 2010

(e) None of these

62. Which among the following methods did the Government adopt to get the new symbol?

(a) All the leading artists were asked to design.

(b) A contest was announced for the purpose.

(c) The contestants were interviewed.

(d) The governor of RBI was asked to decide the process.

(e) None of these

63. What do the two lines of the design mean?

(a) They reflect the federal structure of the govt.

(b) They reflect the mixed structure of Indian economy.

(c) They reflect the new liberalized Indian economy.

(d) They reflect the tri-colour India flag.

(e) None of these

64. How many designs were sent to the Government for approval?

(a) 3000                                              (b) 2000

(c) 10 out of 3000                               (d) 5 out of more than 3000

(e) None of these

Directions (Q. 65-74): Read each sentence carefully and detect the error which may be in any one of the parts 1, 2, 3 or 4. In case of ‘No error’, 5 will be the answer.

65. (1) To hit a man/(2) when he is down/(3) is a contemptuous/(4) thing to do./(5) No error

66. (1) The climate on this/(2) altitude is cool and dry/(3) but down in the valley/(4) it is very sultry./(5) No error

67. (1) Since her mother/(2) died when she/(3) was young/(4) she did lack maternal care./(5) No error

68. (1) In 1665 a/(2) great pestilence caused/(3) the death of 63000 persons/(4) in the city of London./(5) No error

69. (1) Because of his/(2) lack of interest in the/(3) affairs of the society, the members/(4) decided to depose the president./(5) No error.

70. (1) In the last three/(2) years Rohan has managed/(3) to obtain for him thousands/(4) of foreign stamps./(5) No error.

71. (1) We watched the/(2) aeroplane until it/(3) disappeared, surrounded/(4) complete by clouds./(5) No error

72. (1) Before the police could/(2) seize on the way the thief/(3) escaped across the/(4) river into the forest./(5) No error

73. (1) If you leave/(2) now, you will have/(3) plenty time to reach/(4) the city by noon./(5) No error

74. (1) According to/(2) present-day opinion, action/(3) must be taken long/(4) ago to preserve forests./(5) No error

Directions (Q. 75-79): Rearrange the sentences given below in a way which would make an appropriate and meaningful paragraph. Mark the correct order of sentences and answer the questions given below.

i.          In most of the tourist destinations of the valley, the somber environs greet the visitor.

ii.         But the turmoil has restricted most of the pilgrims only to visit the Amarnath Shrine.

iii.       Besides, most of the Amarnath Yatris too used to visit the valley’s tourist spots after their pilgrimage to the holy Amarnath cave shrine.

iv.        The tourism industry was expecting a booming business this summer.

v.         But the unrest has dashed the hopes of those associated with this industry, the mainstay of Kashmir’s economy.

vi.        The industry was expecting at least ten lakh visitors this season.

75. After rearrangement which of the following sentences will come ‘FIRST’?

(a) I                 (b) ii                (c) iii               (d) iv               (e) v

76. After rearrangement which will be the ‘SECOND’ one?

(a) I                 (b) ii                (c) iii               (d) iv               (e) v

77. After rearrangement which will be the ‘FOURTH’ one?

(a) v                (b) vi               (c) iv               (d) iii               (e) i

78. After rearrangement which will be the ‘FIFTH’ one?

(a) ii                (b) iii               (c) iv               (d) v                (e) vi

79. After rearrangement which will be the ‘LAST’ one?

(a) vi               (b) v                (c) iv               (d) ii                (e) i

Directions (80-89): In the following passage some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable words from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.

An increase in repo and reverse repo 80 borrowing and lending cost 81 banks will 82. This 83 ideally lead to overall increase in interest rates like credit, deposit etc. The higher interest will in turn 84 to lower demand and thereby lower 85. This is 86 monetary transmission process. However, this 87 may not work 88 and pose 89 problems for a central bank.

80. (a) says                                         (b) reflects

(c) relates                                            (d) implies

(e) None of these

81. (a) of                                             (b) for

(c) to                                                  (d) by

(e) None of these

82. (a) diminish                                  (b) decrease

(c) increase                                         (d) stable

(e) None of these

83. (a) do                                            (b) could

(c) should                                            (d) can

(e) None of these

84. (a) lead                                          (b) come

(c) result                                             (d) go

(e) None of these

85. (a) recession                                 (b) deflation

(c) inflation                                        (d) stagflation

(e) None of these

86. (a) known                                      (b) called

(c) told                                                (d) said

(e) None of these

87. (a) route                                        (b) step

(c) application                                                (d) process

(e) None of these

88. (a) suitable                                                (b) appropriate

(c) perfectly                                        (d) systematic

(e) None of these

89. (a) further                                                 (b) many

(c) several                                           (d) different

(e) None of these

Directions (Q. 90-94): Fill up the blanks with the most suitable pair of words from the options given to make a meaningful sentence.

90. We’re late. The film ——— have already started by the time we ——– the cinema hall.

(a) shall, arrive                                   (b) would, reach

(c) will, get to                                                 (d) should, approach

(e) may, go

91. The fire spread through the building ——– but everybody was ——– escape.

(a) fast, enable to                                (b) instant, managed to

(c) quick, able                                                 (d) immediately, safe

(e) quickly, able to

92. I am thinking ——– a house; ——– you think that’s a good idea?

(a) buying, what                                 (b) of buying, do

(c) taking, what                                  (d) for, will

(e) of, do

93. I am tired. I’d rather ——– out this evening, if you don’t ——– .

(a) go, feel                                          (b) not, accompany

(c) not be, worry                                 (d) never go, annoy

(e) not go, mind

94. I must ——– now. I promised not ——– late.

(a) leave, being                                   (b) reach, of being

(c) go, to be                                        (d) do it, for being

(e) get in, of been

Directions (Q. 95-100): Replace the word/words given in bold by one of the given options to make the sentence correct and meaningful. In case of ‘no correction Required’ (NCR), 5 will be the answer.

95. It was not long for I discovered that he could neither read nor write.

(a) long before                                    (b) long since

(c) longer than                                    (d) long then

(e) No correction required

96. The death toll in the train accident went to six hundred.

(a) increased to                                   (b) rose to

(c) spread to                                        (d) counted to

(e) No correction required

97. While walking on the road, a dog bit one man.

(a) a dog had bitted a man                  (b) the man was dogged

(c) a dog did bit a man                       (d) the man was bitten by a dog

(e) No correction required

98. He promised that he will deliver the letter within two days.

(a) will must deliver                           (b) would deliver

(c) will be delivering                          (d) will have delivered

(e) No correction required

99. The negotiations faced a doldrums with neither side ready to move even an inch.

(a) a hanger                                         (b) a crisis

(c) a hold                                            (d) an abortion

(e) No correction required

100. I started early so that I may cover the maximum of distance before even mid-day.

(a) I would                                          (b) I shall

(c) I did                                               (d) I could

(e) No correction required

 

ANSWER THESE QUESTION

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B A B A E D A C B A
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
E D D E C D A C B A
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
D C C A A C C A A C
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
B B C D E A D D C A
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
B C B D A B D D B A
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
D C E C D A A C D D
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
C B D D E A D E E C
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
D C E C D E B B D D
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
B C C A C B D C A C
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
E B E C A A D B B D




Leave a Reply

Your email address will not be published.

Disclaimer: we provide job information based on information from different job website.although we take extreme care for accuracy of the information provided, but you must check the authenticity of the website before applying for the job. We are not responsible for your operation , once you leave our website and apply thereafter. Please recheck the genuineness of the job website from your end. Exams|Exam Pattern | Contact us| Privacy Policy