IBPS PO / Management Trainee Exam Model Question Paper 2


Sample papers


SAMPLE PAPER

Bank Probationary Officer ( Bank PO)




 

General Knowledge

1. Name the Karnataka minister who resigned in the wake of the Lokayukta police filing a first information report against him on irregularities related to allotment of land through the Karnataka Industrial Area Development Board (KIADB).

(a) Katta Subramanya Naidu              (b) N Santosh Hegde

(c) Jagmohan Reddy                           (d) Roshan Baig

(e) None of these

2. The opposition parties are demanding JPC of the probe in 2G spectrum scam. JPC stands for

(a) Joint Parliamentary Commission

(b) Joint Parliamentary Committee

(c) Joint Parliamentary Controversy

(d) Joint Parties Commission

(e) None of these

3. Who has assumed the presidency of the G-2 at the Seoul Summit in Nov 2010?

(a) Hu Jintao                                       (b) JuliaGillard

(c) Nicolas Sarkozy                            (d) Angela Merkel

(e) None of these

4. The French President Nicolas Sarkozy referred to India’s civil liability for nuclear damage law and urged New Delhi to comply with relevant international rules enshrined in the

(a) Vienna Convention                       (b) Paris Convention

(c) Lisbon Convention                       (d) London Convention

(e) None of these

5. Richard Holbrooke is the US Special Representative for

(a) West Asia                                      (b) Myanmar

(c) Pakistan and Afghanistan                         (d) Sri Lanka

(e) None of these

6. World AIDS Day is observed on

(a) December 1                                   (b) December 2

(c) December 3                                   (d) December 4

(e) None of these

7. Name the President of Mozambique who visited India recently.

(a) Armundo Emilio Guebuza            (b) Stephen Harper

(c) Naoto Kan                                                 (d) Felipe Calderon

(e) None of these

8. Which country topped the medal tally list in the XIX commonwealth Games held in New Delhi?

(a) China                                             (b) India

(c) Australia                                       (d) New Zealand

(e) None of these

9. Name the woman athlete of Jamaica who was adjudged the best athlete of the XIX Commonwealth Games and was presented David Dixon Award.

(a) Natalie Du Toit                             (b) Trecia Smith

(c) Florence Griffith-Joyner              (d) Marito Koch

(e) None of these

10. Which Indian state continues to top the list with an adult HIV infection prevalence rate of 1.40 per cent?

(a) Mizoram                                       (b) Andhra Pradesh

(c) Nagaland                                       (d) Manipur

(e) None of these

11. What SABLA?

(a) Anti-dowry police force

(b) A women’s organization fighting for empowerment

(c) A women welfare programme launched by the Central Government

(d) A helpline instituted by the National Commission for Women (NCW)

(e) None of these

12. Which of the following is associated with economy?

(a) Hindu Growth Rate (HGR)

(b) Islamic Saving Rate (ISR)

(c) Sikh Deposit Rate (SDR)

(d) Christian Investment Ratio (CIR)

(e) None of these

13. A new scheme for the health improvement of expectant mother and ensuring proper nutrition for the newborns has been named as

(a) Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana

(b) Rajiv Gandhi Matritva Sahyog Yojana

(c) Mahatma Gandhi Matritva Sahyog Yojana

(d) Kasturba Gandhi Matritva Sahyog Yojana

(e) None of these

14. The Union Cabinet has decided that street vendors will now enjoy the benefits of cashless-based health insurance Scheme. They will be covered by

(a) JanshreeBimaYojana                    (b) Rashtriya Swasthya Bima Yojana

(c) Aam Aadmi Bima Yojana                        (d) Sampoorn Bima Yojana

(e) None of these

15. The Union Cabinet on October 5, 2010 approved a bill for providing a mechanism to deal with complaints against Judges of the High Courts and the Supreme Court. Which of the following Statements are true about this bill?

I           The Bill will mandate judges to declare assets and liabilities.

II          The oversight committee will be headed by a retired Chief Justice of India.

III        The public can lodge complaints against judges with the national oversight committee.

IV        The Bill will also require the judges not to have close association with any member of the bar.

(a) Only I and II                                  (b) Only II and III

(c) Only I, II and III                            (d) All the above

(e) None of these

16. Name the latest fast-attack craft (FAC) which was inducted by the Indian Navy on October 14, 2010 at the Southern Naval Command in Kochi?

(a) INS Chakra                                    (b) INS Khukri

(c) INS Akash                                     (d) INS Kalpeni

(e) None of these

17. Which of the following has been raised by the Indian Navy after 26/11 Mumbai terror attack?

(a) Sagar Suraksha Bal                       (b) Sagar Prahari Bal

(c) Coast Security Guard                    (d) Coastal Protection Force

(e) None of these

18. Lok Pal Bill is associated with

(a) Anti-Corruption                            (b) Security

(c) Bio-diversity                                 (d) Global warming

(e) None of these

19. According to the Chief Election Commissioner SY Quraishi, the National Voters’ Day will be observed on

(a) 5 January                                       (b) 15 January

(c) 20 January                                                 (d) 25 January

(e) None of these

20. The 17th Association of South East Asian Nations (ASEAN) Summit in October 2010 was held in

(a) Singapore                                      (b) Jakarta

(c) Hanoi                                             (d) Brunei

(e) None of these

21. The fifth East Asia Summit (EAS) in October 2010 was held in

(a) Hanoi                                             (b) Kaulalumpur

(c) Laos                                               (d) Yangon

(e) None of these

22. Which of the following is the first-ever pollution-control warship?

(a) Sagar Manthan                              (b) Sagar Rattan

(c) Sagar Prahari                                (d) Samudra Prahari

(e) None of these

23. Name the country whose president has appointed Mohamed Abdullahi Mohamed as his prime minister.

(a) Ethiopia                                         (b) Somalia

(c) Sudan                                            (d) Kenya

(e) None of these

24. Who is the author of the book Conversation with Myself?

(a) Nelson Mandela                            (b) Aung Saan Suu Kyi

(c) Liu Xiaobo                                    (d) Fidel Castro

(e) None of these

25. Which of the following has won the Best Film Award at 57th National Film Awards?

(a) Kutty Sharnk                                 (b) Lahore

(c) Paa                                                 (d) Abohoman

(e) Putaani Party

26. The central bank in India is

(a) Central Bank of India                   (b) State Bank of India

(c) Bank of India                                (d) Indian Bank

(e) Reserve Bank of India

27. Money supply could be increased when

(a) RBI purchases Government securities

(b) RBI sells Government securities

(c) CRR of banks is increased

(d) CAR is increased

(e) None of these

28. Corporation tax in India is

(a) Tax on production by companies

(b) Tax on the sales income of the companies

(c) Tax on net income of the companies

(d) Tax on net savings of the companies

(e) None of these

29. The function of money is/are

(a) Medium of exchange                    (b) Measure of value

(c) Store of value                                (d) all of these

(e) None of these

30. Which among the following is not a type of inflation?

(a) Creeping inflation                                     (b) Walking inflation

(c) Running inflation                          (d) Flying inflation

(e) All the above

31. In India, the bankers, bank is

(a) IMF                                               (b) World Bank

(c) IDBI                                               (d) BIS

(e) None of these

32. An appropriate measure of economic development is

(a) Rate of increase in income           (b) Improvement in Human Development Index

(c) Decrease in poverty rate               (d) Increase in poverty rate

(e) Increase in life expectancy rate

33. Disinflation means

(a) Increase in prices in the long run

(b) The prices increase due to export

(c) The increase in prices is more than average

(d) Increased prices decrease

(e) Level of unemployment increases

34. When rate of inflation increases

(a) Purchasing power of money increases

(b) Purchasing power of money decreases

(c) Purchasing power of money remains unaffected

(d) All (a), (b) and (c)

(e) Foreign exchange rate increases

35. Under the National Rural Employment Guarantee Scheme guarantee is provided for

(a) One person in the family for 100 days in a year

(b) Every person in the family for 100 days in a year

(c) One person in the family for the whole year

(d) Every person for the whole year

(e) None of these

36. Devaluation of money means

(a) Decrease in purchasing power of money

(b) Increase in purchasing power of money

(c) Decrease in external value of money

(d) Decrease in external reserves of the country

(e) None of these

37. Who has been appointed as the new Chief Information Commissioner (CIC)?

(a) AN Tiwari                                                 (b) Satyanand Mishra

(c) Wajahat Habibullah                      (d) Meera Shankar

(e) None of these

38. What was the rank of India in the medal tally at Guangzhou Asiad?

(a) Second                                           (b) Fourth

(c) Sixth                                              (d) Eighth

(e) None of these

39. Who is Niira Radia?

(a) A business woman                        (b) A social activist

(c) A corporate lobbyist                     (d) A politician

(e) None of these

40. The annual India-European Union (EU) Summit was held in December 2010 in

(a) London                                          (b) Paris

(c) Berlin                                            (d) Brussels

(e) None of these

41. Name the public sector undertaking which has topped the list of top 500 India companies compiled the business magazine Fortune.

(a) SAIL                                              (b) ONGC

(c) NTPC                                            (d) IOC

(e) None of these

42. Name the player who was named as the Most Valuable Player at Guangzhou Asian Games.

(a) Lin Dan                                         (b) Liu Xiang

(c) Sun Yang                                       (d) Tang Yi

(e) None of these

43. Who has been appointed as the new chief of Intelligence Bureau (IB)?

(a) Neschal Sandhu                            (b) Kiran Bedi

(c) KPS Gill                                        (d) YV Dadwal

(e) None of these

44. In how many districts Sabla or Rajiv Gandhi Scheme for Adolescent Girls has been launched as a pilot project?

(a) 50                                                  (b) 100

(c) 200                                                (d0 250

(e) None of these

45. 1953 Armistice Agreement is associated with

(a) North and South Vietnam                         (b) Afghanistan and Pakistan

(c) North Korea and South Korea      (d) Bangladesh and Pakistan

(e) None of these

46. Name the place in Maharashtra in which a nuclear power project is to be set up in collaboration with a French firm.

(a) Pune                                              (b) Jaitpur

(c) Ulhasnagar                                    (d) Narayanpur

(e) None of these

47. NATO and Afghanistan agreed to the goal of a phased transfer of security responsibility to the Afghan Government by the end of

(a) 2012                                              (b) 2014

(c) 2020                                              (d) 2025

(e) None of these

48. The total number of medals won by India in Guagzhou Asian Games was

(a) 54                                                  (b) 64

(c) 75                                                  (d) 85

(e) None of these

49. Who has won the Ashes Humanitarian Award recently?

(a) Rohan Bopanna and Aisam-ul-Haq Qureshi

(b) Leander Paes and Aisam-ul-Haq Qureshi

(c) Leander Paes and Sania Mirza

(d) Sania Mirza and Aisam-ul-Haq Qureshi

(e) None of these

50. Who has been sworn in as the 32nd chief minister of Bihar for the second consecutive term?

(a) Laloo Prasad Yadav                      (b) Ram Vilas Paswan

(c) Nitish Kumar                                (d) Sushil Kumar Modi

(e) None of these

 

ENGLISH

 

Directions (Q. 51-65): Read the passage carefully and answer the questions given below it.

All human actions are inspired by some ideas. The making of the constitution of a country is also inspired by certain ideas. These are contained in the Preamble to the constitution. Like any other constitution, the Constitution of India begins with an introduction or preface.

The preamble of India speaks about the vision that our independent nation has set forth to achieve. Very often the preamble of the Indian Constitution is referred to as ‘Mirror’ of the constitution as it reflects the various aspects of the Constitutional provisions. It came into existence on 26th January 1950 and subsequently changed in 1976. It reads as follows:

We, the people of India, having solemnly resolved to constitute India into a Sovereign Socialist Secular Democratic Republic and to secure to all its citizens: Justice – social, economic and political; Liberty of thought, expression, belief, faith and worship; Equality – of status and of opportunity; and to promote among them all: Fraternity – assuring the dignity of the individual and the Unity and Integrity of the Nation;

In our Constituent Assembly this twenty-sixth day of November 1949, do hereby adopt, enact and give to ourselves this Constitution.

Thus the spirit of the Constitution is embodied in the words, “We the people of India ….. Do hereby adopt enact and give – to ourselves this Constitution”: It means that this supreme document of the land has been prepared by the people’s representatives and therefore draws its authority from the people with whom the ultimate power rests.

The nature and goals of the constitution are clearly expressed through the words Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, and Republic. In the original Constitution the Preamble stated “Sovereign democratic republic ….unity of the nation”.

51. What does the preamble of India speak about?

(a) The basic provisions of our constitution

(b) The fundamental rights given to us

(c) The vision that our nation has set to achieve

(d) All the above

(e) None of these

52. What did we resolve to constitute India as?

(a) As a free independent country

(b) As the biggest democratic republic

(c) As a republic thich protects no particular religion

(d) As a sovereign socialist secular democratic republic

(e) None of these

53. What is secured by the Constitution of India to its citizens?

(a) Freedom to work and act

(b) Justice, Liberty and Equality

(c) Freedom of speech, thought and movement

(d) All the above

(e) None of these

54. When was the constitution of India adopted?

(a) 26 November 1950                       (b) 26 January 1950

(c) 26 November 1949                       (d) 26 January 1949

(e) None of these

55. Name the body that adopted the Constitution of India?

(a) Parliament of India                       (b) Constituent Assembly

(c) Constituent authority                    (d) Constitutional body framed for the purpose

(e) None of these

56. When did the Constitution of India come into existence?

(a) 26 November 1949                       (b) 26 January 1949

(c) 15 August                                      (d) 26 January 1950

(e) None of these

57. Where does a human action get inspiration from?

(a) From society                                 (b) From country

(c) From culture                                 (d) from religion

(e) None of these

58. What does ‘liberty’, secured by the constitution of India, mean?

(a) Liberty of thought                                     (b) Liberty of expression

(c) Liberty of belief and worship       (d) All the above

(e) None of these

59. Where does the Constitution of India get its authority from?

(a) The Parliament                             (b) Constituent Assembly

(c) The people of the country             (d) the provisions of the Constitution

(e) None of these

60. When were the provisions of the Constitution amended?

(a) 1949                                              (b) 1950

(c) 1975                                              (d) 1976

(e) None of these

Directions (Q. 61-65): Rearrange the sentences given below in a way which would make an appropriate and meaningful paragraph. Mark the correct order of sentences and answer the questions given below.

I           Even without heating it’s warmer in a greenhouse than it’s outside.

II          They pass through the panes of glass but cannot get out again.

III        The same increase of air temperature also occurs behind closed windows, for example, in a car.

IV        The reason is not that a cold wind might be blowing outside.

V         It’s because invisible heat rays from the sun bombard us even on cloudy days.

VI        Once inside, the rays warm the interior.

61. Which will be the 2nd sentence after rearrangement?

(a) I                                                     (b) II

(c) III                                                   (d) IV

(e) V

62. Which will be the 3rd sentence after rearrangement?

(a) II                                                    (b) III

(c) IV                                                  (d) V

(e) VI

63. Which will be the 4th sentence after rearrangement?

(a) I                                                     (b) II

(c) III                                                   (d) IV

(e) V

64. Which will be the 5th sentence after rearrangement?

(a) II                                                    (b) III

(c) IV                                                  (d) V

(e) VI

65. Which will be the 1st sentence after rearrangement?

(a) I                                                     (b) II

(c) III                                                   (d) IV

(e) V

Directions (Q. 66-70): Fill up the blanks with the most suitable pair of words from the options given to make a meaningful sentence.

66. Cellular phone service has ———- in a new ——– of communication.

(a) Resulted, area                               (b) ushered, phase

(c) Grown, field                                  (d) developed, type

(e) Started, sector

67. The recent naxal attacks could not ———- the Railway Minister ——– announcing new superfast trans.

(a) Prevent, from                                (b) keep, away

(c) Restrict, to                                    (d) discourage, for

(e) Discourage, for

68. Retirement can either be a ——– to age or an ——– for an adventure.

(a) Defeat, alternative                                    (b) surrender, opportunity

(c) Setback, option                             (d) agreement, start

(e) Loss, beginning

69. I am sorry that I have been ——- to find a suitable ——– for you.

(a) Able, job                                       (b) fail, work

(c) Unable, vacancy                            (d) successful, place

(e) Not able, employment

70. ——- my knowledge Mr Awas has a prejudice ——– foreigners.

(a) In, for                                            (b) as to words

(c) For, at                                            (d) within, against

(e) With, against

Directions (Q. 71-80): Read each sentence carefully and detect the error which may be in any one of the parts – 1, 2, 3 or 4. In case of ‘No error’, 5 will be the answer.

71. (a) The whole/(b) country was / (c) suffering by/(d) a financial crisis./ (e) No error

72. (a) don’t know/ (b) where could he have/ (c) gone so early / (d) in the morning./ (e) No error

73. (a) I suggest that/ (b) he goes/ (c) to the doctor as soon as he /(d) returns from taking the examination./(e) No error

74. (a) The introduction fo/(b) tea and coffee and /(c) such other beverages have not/ (d) been without some effect./ (e) No error

75. (a) The newer type/(b) of automatic/(c) machines wash/ (d) the clothes fater./(e) No error

76. (a) In spite of the roadblock/(b) the guards allowed us /(c) enter the restricted area / (d) to search for our friends./(e) No error

77. (a) By the time/(b) we got our tickets and /(c) entered the cinema theatre/ (d) the show was already begun/ (e) No error

78. (a) Each of the students/(b) in the computer class/ (c) has to type their own research/(d) paper this semester. /(e) No error

79. (a) The fact of me/ (b) being a stranger /(c) does not excuse/ (d) his conduct. /(e) No error

80. (a) The sea looks/(b) as if it/ (c) has been /(d) agitated by a storm/ (e) No error

Directions (Q. 81-90): Each sentence has some word(s) given in bold. Find a suitable replacement, if required, form the options given. (5) will be the answer if no correction is required.

81. She has slept for eight hours last night.

(a) Slept                                              (b) had slept

(c) Has been sleeping                                     (d) was sleeping

(e) No correction required

82. I have seen the film and she also has.

(a) Has also                                         (b) has too

(c) Too has                                          (d) had also

(e) No correction required

83. He is in want of a reliable servant.

(a) Is wanting                                      (b) needs

(c) Has wanted                                    (d) did wanted

(e) No correction required

84. He was rejection because he was too young.

(a) So                                                  (b) that

(c) For                                                             (d) because of

(e) No correction required

85. I hope that I shall get a first class.

(a) I hope                                            (b) I feel

(c) I know                                           (d) I trust

(e) No correction required

86. In the desert, the sun is the master; all else resigns before its merciless rays.

(a) Collapses                                       (b) fails

(c) Retires                                           (d) surrenders

(e) No correction required

87. I intend to learn French next year.

(a) Learning                                        (b) learn

(c) For learning                                  (d) to learn the

(e) No correction required

88. The police needed him for armed robbery.

(a) Liked                                             (b) was needing

(c) Was after                                       (d) looked

(e) No correction required

89. There is no more room for you in this compartment.

(a) No more seat                                 (b) no more place

(c) No space                                        (d) no accommodation

(e) No correction required

90. It is easy to find why cities grew on he river banks.

(a) Besides the river banks                 (b) along the river banks

(c) In the river banks                          (d) by the river banks

(e) No correction required

Directions (91-100): In the following passage some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.

The Aryans 91 about northern Asia and Europe over the wide grasslands. But as their numbers grew and the climate became drier and the land 92, there was not 93 food for them to eat. 94 they were forced to move to other parts of the world in search of 95. They spread out all over Europe and 96 to India, Persia and Mesopotamia. Thus we find that nearly al the people of Europe and northern Asia, Persia and Mesopotamia, although they differ so much 97 each other now, are really descendants form the same 98 the Aryans. Of course this was very long 99 and since then much has happened and races have got mixed to a large extent. The Aryans are 100 one great ancestral race of the people of the world today.

91. (a) wandered                                 (b) wondered

(c) worked                                          (d) worried

(e) None of these

92. (a) glassful                                    (b) green

(c) Grassless                                       (d) dead

(e) None of these

93. (a) full                                           (b) enough

(c) Plenty                                            (d) grass

(e) None of these

94. (a) so                                             (b) as

(c) Because                                         (d) yet

(e) None of these

95. (a) riches                                       (b) money

(c) Shelter                                           (d) food

(e) None of these

96. (a) gone                                         (b) came

(c) Come                                             (d) has come

(e) None of these

97. (a) to                                             (b) with

(c) On                                                  (d) from

(e) None of these

98. (a) friends                                                 (b) family

(c) Ancestors                                      (d) Aryans

(e) None of these

99. (a) ago                                           (b) time

(c) Period                                            (d) wait

(e) None of these

100. (a) so                                           (b) since

(c) therefore                                        (d) but

(e) None of these

 

ANSWER THESE QUESTION

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B C A C A A C B D
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C A A B D D B A D C
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
A D B A A E A C D D
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
C B C C D D A A C C
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
B B B A C C D B C B
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
C D B C B D E D C D
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
C C E A A B A B C A
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
C B B C C C D C A C
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
A E B E A A E C E B
91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
A C B A D B D C A C




Leave a Reply

Your email address will not be published.

Disclaimer: we provide job information based on information from different job website.although we take extreme care for accuracy of the information provided, but you must check the authenticity of the website before applying for the job. We are not responsible for your operation , once you leave our website and apply thereafter. Please recheck the genuineness of the job website from your end. Exams|Exam Pattern | Contact us| Privacy Policy