Air Force Inter Technical Group ‘X’ Sample Paper-English


Sample papers


Air Force Inter Technical Group ‘X’ Sample Paper

Subject – English




Directions (1-6): Fill in the blanks with the words given below—

1. It is as harsh as ……….

(a) Fatal               (b) stone              (c) fluid                               (d) truth

2. Paper …….

(a) Crinkle           (b) clatter             (c) crackle           (d) screech

3. He belongs to the ……..of merchants.

(a) Team              (b) throng            (c) syndicate       (d) congregation

4. I must stay here ……… such is my duty.

(a) That                               (b) else                 (c) yet                   (d) for

5. He plies ……..Mumbai and Alibag.

(a) From               (b) on                   (c) between         (d) through

6. Mohan and I ……..old school friends.

(a) Have               (b) are                  (c) am                   (d) has been

Directions (7-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it in the context of the passage.

Another legend is that on this day, during the churning of the seas for amruth, Lakshmi, the Goddess of wealth, emerged from the ocean. Hence on the evening of, Deepavali an aarti to the goddess is considered auspicious. Deepavali ends with Balipadyami or honouring of Bali. Narayana gave the boon to the king of the Underworld that on this one day of the year, he would be Devendra and rule the universe. On Balipadyami day people remember Bali Chakravarthy and pray for the kind of prosperity that existed during his reign. Exchanging gifts on this day is said to please the generous king.

7. What was the main purpose of Samudra Manthan?

(a) To find Goddess Laxmi             (b) To get Amruth (Amrit)

(c) To wash the Ocean                     (d) Not clear from the passage

8. Gifts are exchanged on Deepavali—

(a) To show the emergence of Goddess Laxmi

(b) Because it is said it makers us wealthy

(c) To please Lord Bali

(d) None of these

9. Balipadyami literally means—

(a) To pay honour to Bali                              (b) The landing of Bali on earth

(c) The foot-mark of Bali                               (d) Not given in the passage

10. What is not true about Bali?

(a) He is known as Devendra for one day

(b) He is the brother of Goddess Laxmi

(c) He is remembered as Bali Chakravarti on Balipadyami day

(d) The reign of Bali is known for the prosperity among the people

11. ‘Give up the ghost’ means—

(a) Decide the matter                       (b) Pass away

(c) Day-dream                                  (d) Depend on

Spot the error which may be in one part of the sentence (a) Or (b) Or (c). If there is no error, the answer is (d) i.e. No Error.

12. How he could (a)/ assist his friend (b)/ were his chief concern. (c)/ No Error (d)

13. Give one word for the following—

14. Past form of ‘stick’ is …………..

15. Superlative degree on ‘In’ is ………..

16. Synonym of ‘Objective’ is—

(a) Purpose          (b) wide               (c) subjective      (d) Question

17. Antonym of ‘Restrain’ is –

(a) Prevent           (b) obstruct         (c) district            (d) encourage

18. Find the mis-spelt word—

(a) Discriminate (b) jeopardy        (c) Redress          (d) perennial

19. Change the Narration—

She said, “How beautiful the rose is!”

(a) She exclaimed with wonder that the rose was very beautiful

(b) She exclaimed the disgust that the rose was very beautiful

(c) She exclaimed with joy how rose was very beautiful

(d) She exclaimed how the rose was beautiful

20. Change the Voice—

She will have written a letter

(a) She will have been written by a letter

(b) A letter will have been written by her

(c) A letter will have written by her

(d) A letter will have written by her

Answer these Questions:-

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
D A C D C B B C A B
11 12 16 17 18 19 20
B C A D D A B      




Leave a Reply

Your email address will not be published.

Disclaimer: we provide job information based on information from different job website.although we take extreme care for accuracy of the information provided, but you must check the authenticity of the website before applying for the job. We are not responsible for your operation , once you leave our website and apply thereafter. Please recheck the genuineness of the job website from your end. Exams|Exam Pattern | Contact us| Privacy Policy